Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

H Μαρίκα Φωτοπούλου - Μπελογιάννη για την έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Σιαμάτρα.












Μια πολύ ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής _γλυπτικής πραγματοποιήθηκε φέτος ,στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εστίας πιερίδων μουσών Κατερίνης, στις καθιερωμένες εκδηλώσεις των εαρινών ημερών.
Φιλοξενούμενος ο κ. Γεώργιος Σιαμάτρας,γνωστός ως ένας από τους αξιολογότερους εικαστικούς της περιοχής της Πιερίας και όχι μόνον .
Ο κ.Σιαμάτρας μεταμόρφωσε την αίθουσα της Αστικής σχολής Αικατερίνης ,με την θεματολογία των έργων του ,σε χώρο μουσείου ,έτοιμο να μας ξεναγήσει και να μας ταξιδέψει στην αρχαιότητα και την μυθολογία.

Οι πίνακες του διακατέχονται από έναν δυναμισμό και ρομαντισμό, που προβάλλονται μέσα από τις χαρακτηριστικές γραμμές,τις πινιελιές και την άρτια τεχνική, του εξαίρετου καλλιτέχνη.

Σε κάθε ενότητα της έκθεσης,υπάρχει η σταθερή παρουσία της Ελλάδας .Διακρίνεται η σχέση με την αρχαία Ελληνική τέχνη ,τον κόσμο της μυθολογίας και το Βυζάντιο.

Στα έργα του Απόλλων, Δήμητρα, Ποσειδων, Άρτεμις, υπάρχει έντονη η ύπαρξη μιας συλλογικής μνήμης,η οποία μέσω των χρωμάτων και της ιδιαίτερης τεχνικής του, αποπνέουν,ένα μεγαλείο και ένα αίσθημα αρχαιολογικού κύρους.

Ο καλλιτέχνης δείχνει να εμμένει στο γνώριμο ύφος του εικαστικού του ιδιώματος, χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστων μεγάλων διαστάσεων τελάρα, με λάδια, δίνοντας στο έμψυχο υλικό που απεικονίζει, ζωή ,με έμφαση στην συμμετρία και την κινητική ισορροπία.

Στα έργα του («Αργοναυτική εκστρατεία,Σάτυρος υδροφορεις) χρησιμοποιεί συγκεκριμένη τεχνοτροπία , με ιδιαίτερη χρωματική γκάμα ,οπου ενεργό ρόλο παίζει ο καθορισμός του περιγράμματος, το καθαρό χρώμα και η ψευδαίσθηση υπαρκτών ανασκαφικών ευρημάτων.

Έτσι στα έργα του βλέπουμε, μια κυκλική πορεία και έναν ατέρμονο διάλογο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα,όπου αντανακλώνται μνήμες και συναισθήματα με στοχαστική διάθεση!

Ο κ.Σιαμάτρας μας ταξίδεψε τις μέρες αυτές στην πολιτισμική οντότητα του Ελληνισμού μέσω της αγωνιώδους προσωπικής του αναζήτησης,και μας χάρισε, μια γεύση αισθησιακής αντίληψης του γύρω κόσμου, και μιας μαχητικής διάθεσης, οτι δεν είμαστε απόντες απο την ιστορία μας, την καταγωγή μας και των αξιών μας, όσο και αν οι έννοιες αυτές σήμερα βάλλονται και υποτιμούνται.

Με σεβασμό

Μαρίκα Φωτοπούλου-Μπελογιάννη.
[opb][op9]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.