Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Τροπολογία “ανάσα” για τις Σχολικές Επιτροπές από την βουλεύτρια Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα Απαλλαγή σχολικών επιτροπών από την καταβολή φόρου εισοδήματος





Η απαλλαγή των σχολικών επιτροπών και εφορειών από την καταβολή φόρου εισοδήματος, ούτως ώστε να διευκολυνθούν και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οικονομικά, έγινε δεκτή από το Ελλληνικό Κοινοβούλιο με τροπολογία που κατέθεσε η βουλεύτρια Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Η τροπολογία κατατέθηκε την Πέμπτη και συζητήθηκε και ψηφίστηκε (29/03/17) στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις». Η τροπολογία έρχεται να τροποποιήσει άρθρο του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Νόμος 4172/2013 ΦΕΚ Α' 167/23-07-2013) και αποτελούσε Πανελλήνιο αίτημα αιρετών και εκπαιδευτικών.
Ενίσχυση του έργου των σχολικών επιτροπών
Στην τοποθέτησή της η βουλεύτρια Πιερίας Ελισάβετ (Μπέττυ) Σκούφα επεσήμανε ότι με την τροπολογία προτείνεται η ενίσχυση του έργου των σχολικών επιτροπών και των σχολικών εφορειών των μειονοτικών σχολείων.
Όπως εξήγησε η βουλεύτρια Πιερίας οι σχολικές επιτροπές είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Τα διοικητικά τους συμβούλια απαρτίζονται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του εκάστοτε δήμου, δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης των δήμων, από τους διευθυντές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των περιφερειακών ενοτήτων, από διευθυντές σχολείων, εκπροσώπους της ένωσης γονέων και εκπροσώπους των μαθητών.
Βασικό και πολύ σημαντικό έργο έχουν, μέσω των κονδυλίων που παίρνουν κυρίως από το Υπουργείο Εσωτερικών, να αντιμετωπίζουν βασικά λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων.


Απαλλαγή από καταβολή φόρου εισοδήματος
Όπως ανέφερε η κα Σκούφα, «ένα ακόμη μεσαίας –ή μικρής αν θέλετε- εμβέλειας έσοδό τους είναι τα έσοδα από τα λεγόμενα σχολικά κυλικεία. Αυτό που ζητάμε, κυρία Υπουργέ, με την συγκεκριμένη τροπολογία είναι η απαλλαγή των σχολικών επιτροπών και εφορειών από την καταβολή φόρου εισοδήματος, ούτως ώστε να διευκολυνθούν και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οικονομικά. Αφορμή για τη συγκεκριμένη τροπολογία να σας πω ότι στάθηκε η επαφή που είχα με δημοτικό σύμβουλο, που ασχολείται με σχολική επιτροπή, ο οποίος μου είπε χαρακτηριστικά το εξής: «Εάν στα ελάχιστα έσοδα των κυλικείων και στη μικρή δυστυχώς οικονομική ενίσχυση που έχουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας, μέσω χορήγησης βιβλίων, αν σ’ αυτές τις μικρές οικονομικές ενισχύσεις που λαμβάνουν οι σχολικές επιτροπές προσθέσουμε και το γεγονός ότι πρέπει να πληρώνουμε φόρο, τότε αυτά που θα μπορούμε να δαπανούμε για τα δημόσια σχολεία θα είναι πολύ λιγότερα. Άρα, απαλλάσσοντας αυτές τις σχολικές επιτροπές από το φόρο εισοδήματος, τους δίνουμε μια μικρή έστω ανάσα, αντί να πληρώσουν το φόρο, να πληρώσουν δαπάνες για τα σχολεία» κατέληξε. Με αυτόν τον τρόπο τα έσοδα των σχολείων, όπου υπάρχουν, θα επιστρέφουν στα ίδια τα σχολεία.


Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
1. Στο άρθρο 46 “Απαλλασσόμενα νομικά πρόσωπα” του ν. 4172/2013, στις περιπτώσεις απαλλαγής φόρου εισοδήματος, προστίθεται περίπτωση στ΄, ως εξής:
«στ) Οι σχολικές επιτροπές και οι σχολικές εφορείες μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»
2. Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου ισχύει από 1.1.2016 και εφεξής.


Οι προτείνοντες βουλευτές
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)


Αντωνίου Χρήστος
Βέττας Δημήτριος
Γιαννακίδης Ευστάθιος
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καραγιαννίδης Χρήστος
Μπαλαούρας Γεράσιμος


Δείτε εδώ το Ψηφισθέν Νομοσχέδιο (αριθμός άρθρου τροπολογίας 61)
Και εδώ το βίντεο από την τοποθέτηση της βουλεύτριας 
[opb][op6]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.