Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

RIζEς Vol. I στο Θέατρο Μω, 28&29 Ιανουαρίου









Οι Ετεροτοπίες παρουσιάζουν μια εναλλακτική χορευτική παράσταση εμπνευσμένη από τους παραδοσιακούς χορούς

Το καινοτόμο συναντά το παραδοσιακό καθώς μια παράσταση-αποτέλεσμα εντατικής χορογραφικής έρευνας θα παρουσιάσει στο κοινό της Κατερίνης μοτίβα, ρυθμούς και σχήματα που διατρέχουν την ελληνική παράδοση, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου. Ενταγμένες στο πρόγραμμα των Ετεροτοπιών, παράλληλων εκδηλώσεων τέχνης και πολιτισμού στο Θέατρο Μω υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Ευθυμιάδη, οι RIζEς Vol.I έρχονται υποσχόμενες να ξυπνήσουν αρχέγονα ένστικτα.
Πρόκειται για μια παράσταση που είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας χορευτικής και χορογραφικής έρευνας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τη μορφή Σπουδής πάνω στους Παραδοσιακούς χορούς τον Ιούνιο του 2016 στο «δικό μου FEΣΤΙVΑΛ ΧΟΡΟΥ» στη Θεσσαλονίκη, με τον τίτλο «Από το Παραδοσιακό στο Αρχέγονο, από το Ατομικό σώμα στο Συλλογικό».
Η παράσταση εμπνέεται από τις βασικές συνιστώσες των παραδοσιακών χορών, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από αντίστοιχα μοτίβα, ρυθμούς και σχήματα, και με βασικό άξονα τη χρήση του Χώρου. Επιχειρεί να διερευνήσει τα όρια του ατομικού σώματος, καθώς αυτό διανύει μια διαδρομή, όπου θα συνυπάρξει, θα αλληλεπιδράσει, θα εναντιωθεί, θα αυτονομηθεί και, εν τέλει, θα εναρμονιστεί μέσα σε μια κοινή συλλογική συνθήκη.
Η χορευτική διαδρομή αυτή υποστηρίζεται και αλληλεπιδρά με τρεις μουσικούς που δημιουργούν ζωντανά ένα παράλληλο ηχητικό τοπίο.
Όπως έχει γράψει σε κριτική της η Νίκη Ζέρβου: «Η χορογράφος και δημιουργός Ειρήνη Καλογηρά φρόντισε ώστε να περάσει το μήνυμα της παράστασης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: Το δέντρο έχει πολλά κλαδιά και ακόμη περισσότερα φύλλα, όλα όμως έχουν έναν κορμό και τρέφονται από τις ίδιες ρίζες. Τα σώματα των χορευτών κάνουν το ίδιο πράγμα. Είναι ξεχωριστά σώματα, τα οποία, όμως λειτουργούν σαν ένα. Αλληλεπιδρούν, συντονίζονται, συνεργάζονται και ολοκληρώνονται. Οι χορευτές τις παράστασης, άκρως εκφραστικοί και συγκεντρωμένοι, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και αφήνουν το συναίσθημα να τους οδηγήσει».
Μιλώντας για την παράσταση, θα πρέπει κάποιος να σημειώσει και την ζωντανή μουσική που την συνοδεύει. Οι Αδάμ Σιάγας και Γιάννης Οικονόμου παίζουν μουσική (ηλεκτρ. πιάνο, νέι/φλογέρες/καβάλι) δημιουργώντας μια σύνθεση ή οποία μοιάζει θαρρείς και υπάρχει ολόκληρη ορχήστρα μέσα στον χώρο. Συγχρόνως, η Γεωργία Τέντα κάνει φωνητικούς σχεδιασμούς με αποτέλεσμα μια άκρως ατμοσφαιρική παράσταση που «βάζει» τον θεατή στο κλίμα από το πρώτο λεπτό.
Το «RIζEς vol.I» είναι μια παράσταση με ρυθμό, συναίσθημα και στόχο. Ο θεατής παρακινείται, απολαμβάνει, διασκεδάζει και τελικά συμμετέχει διότι χορός χωρίς συμμετοχή, δεν γίνεται!


Συντελεστές:
Ιδέα/σύνθεση/χορογραφία: Ειρήνη Καλογηρά
Δραματουργία: Πάνος Δεληνικόπουλος, Ειρήνη Καλογηρά
Ζωντανή μουσική σύνθεση: Αδάμ Σιάγας, Γιάννης Οικονόμου, Γεωργία Τέντα
Χορεύουν (αλφαβητικά): Βίκυ Αγγελίδου, Νατάσσα Αραμπατζή, Ειρήνη Καλογηρά, Γιώργος Πανόπουλος, Μαρία Πίσιου, Δημήτρης Φεσσάς
Κοστούμια: Ελένη Χασιώτη
Σχεδιασμός φώτων: Ειρήνη Καλογηρά, Νατάσσα Αραμπατζή




Ειρήνη Καλογηρά
Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1980. Στη Θεσσαλονίκη σπούδασε χορό και φιλοσοφία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Σύγχρονου χορού, Partnering, Υποκριτικής, Butoh, Kathakali, Σωματικού θεάτρου, παραγωγής ήχου και ηχητικού αυτοσχεδιασμού, Υποκριτικής πάνω στη μέθοδο του Θεόδωρου Τερζόπουλου υπό την διδασκαλία και καθοδήγηση του ίδιου.
Ως χορεύτρια και performer έχει συμμετάσχει σε χορευτικές, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με το Δήμο Συκεών, τα ΔHEE. Τρικάλων, Βεροίας & Καβάλας, με την εταιρία θεάτρου ¨Μικρός Βορράς¨, με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Από το 2003 διδάσκει μουσικοκινητική αγωγή, κλασσικό και σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό και κινησιολογία. Από το 2009 διδάσκει κίνηση στη δραματική σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. Διδάσκει Κινησιολογία Θεάτρου στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Ροντίδη.
Το 2016 εμπνεύστηκε και οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Δικό μου FEΣΤΙVAΛ ΧΟΡΟΥ, όπου χορογράφησε και παρουσίασε τα project “Μέρμηγκας”, “Ε7τά” και “Από το παραδοσιακό στο Αρχέγονο, από το Ατομικό σώμα στο Συλλογικό”, και το σόλο “Balance”.

Πληροφορίες παράστασης:
Θέατρο Μω, Νικολάου Γεωργούλη 15, Κατερίνη
Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017
Ώρα 21:00
Γενική είσοδος: 8€, φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων: 5€

Κρατήσεις: 23510 76228 [opb][op9]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.