Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Με κρασί από καρπούς αρώνιας, η Πιερία για μια ακόμη φορά καινοτομεί !

 
 
Η λέξη «καινοτομία» ως όρος μπορεί να χρησιμοποιείται σήμερα σε οικονομικό – επιχειρηματικό και εμπορικό πλαίσιο, ενώ η έννοια της, ως πρακτικής εφαρμογής (υλοποίησης) μιας νέας και πρωτοποριακής ιδέα ή μιας νέας διαδικασίας υλοποίησης είναι γνωστή και άρρηκτα συνδεδεμένη με την Πιερία.
Εδώ στην Πιερία πρωτοξεκίνησαν οι συστηματικοί οπωρώνες στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και η καλλιέργεια του ακτινιδίου στην δεκαετία του ‘70. Στις μέρες μας φτάσαμε να καινοτομούμε με το να κατασκευάζουμε αυτοκίνητα ρέπλικες και οι μαθητές σχολείων να διακρίνονται σε διαγωνισμούς για την καινοτομία !
Έτσι, δύο νέα παιδιά από την Πιερία, ο Αλέξανδρος Ξηρομερίτης, σπουδαστής στο τελευταίο έτος στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών στο ΤΕΙ Δράμας και η αδελφή του η Χριστίνα η οποία έχει σπουδάσει «Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής» (Pastry Chef ) αποφάσισαν να γεφυρώσουν τις γνώσεις τους για να περπατήσουν στον δρόμο της καινοτομίας. Πειραματίστηκαν με αυτό που αγαπούν και κατάφεραν να παράγουν έναν εξαιρετικό ερυθρό ξηρό οίνο από φυσικό χυμό αρώνιας και από σταφύλι με φρουτώδη γεύση, γήινους τόνους, καλές τανίνες και βελούδινο κόκκινο χρώμα. Έκαναν λοιπόν τα πρώτα μπουκάλια κρασιού από αυτό το ευεργετικό φυτό ώστε να μπορούν οι φίλοι τους να απολαύσουν ένα κρασί από φρούτα πιστεύοντας πως η πλειοψηφία των καταναλωτών κρασιού θα το εκτιμήσουν.
Το «πάντρεμα» της αρώνιας με τα σταφύλια για την παραγωγή κρασιού πέτυχαν μετά από μία ιδανική αναλογία (μυστική συνταγή) η οποία φέρει σε πλήρη αρμονία την ωφελιμότητα και την αίσθηση της απόλαυσης. Για τα υλικά δεν κουράστηκαν πολύ: Τα οινοστάφυλα τα πήραν από τον αμπελώνα τους που καλλιεργούν στο ύψωμα απέναντι από τη Χράνη στην θέση «Μελισσομάντρι» ενώ τους ευεργετικούς καρπούς της αρώνιας, βιολογικής καλλιέργειας, τους τα έδωσε ο καλός φίλος, ο Νίκος Κυπαρίσσης, μέλος του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Αρώνιας - ΑΣΠΑ Ελλάδος – Hellas» ο οποίος έχει την έδρα του στην Κατερίνη Πιερίας.
Την οινοποίηση άριστης ποιότητας οίνων στην Πιερία τη γνωρίζουμε. Αυτό που ίσως δε γνωρίζουμε και πρέπει να μάθουμε, είναι η αρώνια (Αρώνια η Μελανόκαρπη - Aronia Black chokeberry), ένα είδος μούρου (berry) πολύ σκούρου χρώματος, το οποίο μπορεί να παράγει εξαιρετικό κρασί. Ο καρπός της αρώνιας, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, είναι υπεύθυνος για τη συγκέντρωση υψηλότατου ποσοστού θρεπτικών συστατικών και ισχυρών αντιοξειδωτικών τα οποία επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό μας.
Στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών η αρώνια κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις και έχει μπει στη συνείδηση των καταναλωτών ως υπερτροφή (Super Food) για τη σωστή διατήρηση της υγείας. Ειδικά το κρασί της συνίσταται και στην αναζωογόνηση του οργανισμού και τη βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.
Ο συνδυασμός φυσικού χυμού αρώνιας και σταφυλιού έρχεται και πολλαπλασιάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού και προσθέσει και άλλες πολύτιμες που έχει αυτό το εξαίρετο φυτό δημιουργώντας καινοτόμο και απολαυστικό οίνο !
Στην εποχή μας, τα οινοποιεία, όπως και άλλες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν μια διπλή πρόκληση των προϊόντων και των πωλήσεων, σε ένα πλαίσιο παραγωγής και διάθεσης προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το "νέο" αυτό φρούτο, η αρώνια, με την αυξανόμενη δημοτικότητά της μπορεί να δώσει τη δική της προωθητική ενέργεια στο οινοποιητικό αποτύπωμα της Πιερίας.
Είναι απόλυτα λογικό όταν η επιστημονική γνώση δένει με το μεράκι, το όνειρο και την όρεξη για δημιουργία, τότε σίγουρα η καινοτομία είναι μονόδρομος.
 
Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχν. Γεωπόνος
Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας
[opb][op8]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.