Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχουμε διεθνή υποχρέωση απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης να ψηφίσουμε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.


Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη σύσκεψη των τριών πολίτικων αρχηγών

Όπως ξέρετε, εδώ και πολύ καιρό επιμένω στην  ανάγκη να ξανασυζητήσουμε τα τρία κόμματα, για το προγραμματικό πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης.
Έχω ζητήσει να επικαιροποιηθεί αυτό το πλαίσιο γιατί, όσα συμφωνήσαμε τον Ιούνιο του 2012, πρέπει τώρα να επικαιροποιηθούν υπό το πρίσμα όσων συμβαίνουν στην Ευρώπη και όσων έχουν συμβεί στη χώρα. Γιατί έχουμε και πολλές θετικές εξελίξεις, έχουμε και πολλά ανοιχτά μέτωπα.
Σημειώνω ότι έχουμε πολλές θετικές εξελίξεις επειδή εφαρμόζεται μια πολιτική δύσκολη, την οποία ξεκινήσαμε ως ΠΑΣΟΚ, για την οποία δεχθήκαμε πάρα πολύ έντονη κριτική και δεχθήκαμε κριτική και  από τους σημερινούς κυβερνητικούς μας εταίρους όταν αυτοί βρίσκονταν στην «αντιμνημονιακή» τους φάση. Και τώρα πρέπει όλα αυτά να τα επανεξετάσουμε για να είμαστε έντιμοι, ειλικρινείς και αποτελεσματικοί.
Επίσης αναμφίβολα, πρέπει να μιλήσουμε για τους κανόνες λειτουργίας της Κυβέρνησης και της Βουλής. Γιατί η Βουλή δε λειτουργεί με την ένταση που πρέπει και δεν είναι το φόρουμ, το βήμα, στο οποίο διεξάγεται σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση ο πολιτικός διάλογος, δεν παράγονται τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα.
Φυσικά υπάρχει και πρόβλημα συντονισμού των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των άλλων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, γιατί πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά.
Το παράδειγμα το γνωρίζετε, είναι το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο για το οποίο συζητήσαμε. Γιατί είναι κρίσιμο το ζήτημα αυτό: Είναι  κρίσιμο γιατί έχει αξιακό, ιδεολογικό και ιστορικό περιεχόμενο. Γιατί έχουμε διεθνή υποχρέωση απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέναντι στον ΟΗΕ να έχουμε μια πλήρη νομοθεσία κατά των φιλοναζιστικών συμπεριφορών, κατά των βίαιων ρατσιστικών συμπεριφορών.
Και γιατί έχουμε ένα πολιτικό μόρφωμα στην Ελλάδα το οποίο είναι απροκάλυπτα ναζιστικό και το οποίο οργανώνει ενέργειες, οι οποίες στην πραγματικότητα συνιστούν προσβολή της έννομης τάξης. Υποκαθιστά την Αστυνομία, υποκαθιστά τη λειτουργία διαφόρων δικτύων κοινωνικής πολιτικής.  Αντιλαμβάνομαι την αγωνία και την ανασφάλεια του κόσμου, αλλά την απάντηση τη δίνει το οργανωμένο κράτος δημοκρατικά, τη δίνουν οι αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, όχι οι αυτόκλητοι τραμπούκοι.
Άρα, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν έχει σημασία μόνο από πλευράς νομικού περιεχομένου, αλλά και γιατί είναι μια πολύ μεγάλη δημόσια, δημοκρατική πράξη που πρέπει να εκφράζει το φρόνημα και την ιστορική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.
Δημοσιογράφος: Πολιτική συμφωνία επ' αυτού υπήρξε κ. Πρόεδρε;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, πολιτική συμφωνία δεν υπήρξε, γιατί πρέπει να πεισθεί και η Νέα Δημοκρατία πως δεν κάνουμε  μια συζήτηση τεχνική, νομική, όπου θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα και ως νομικοί, αλλά κάνουμε μια συζήτηση  η οποία είναι βαθιά πολιτική, ιστορική και αξιακή.
Δυο λύσεις υπάρχουν, τις οποίες έχω πει: Η πρώτη, αυτή που σαφώς προτιμούμε, είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης να κατατεθεί στη Βουλή, να συζητηθεί και βέβαια μέσα από τη συζήτηση να βελτιωθεί και να ψηφιστεί. Και να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, απ’ όλο το συνταγματικό τόξο, απ’ όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
Αυτό θεωρούμε ως αρμόζουσα λύση. Το νομοσχέδιο έχει συμπεριλάβει και την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει εδώ και 2 μήνες το ΠΑΣΟΚ.
Εάν η κυβέρνηση τελικώς δε συμφωνήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, που είναι η προτίμησή μας, η λύση είναι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, την οποία είμαι βέβαιος ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης και η ΔΗΜΑΡ αλλά και άλλα κόμματα, γιατί ουσιαστικά ταυτίζονται τα κείμενα αυτά, να  έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή, ως πρόταση νόμου. Και ευελπιστούμε πως η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει με τους Βουλευτές της την πρόταση νόμου, πάντα με τη συζήτηση ανοιχτή για οποιαδήποτε βελτίωση πρέπει να γίνει για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα με κανέναν και καμία παρεξήγηση.
Ο στόχος είναι καθαρός και δεν υπάρχουν ούτε  ιδιώνυμα ούτε φωνές του παρελθόντος. Εδώ έχουμε τα προβλήματα τα σημερινά και τα μελλοντικά. Δεν ασχολούμαστε με τις φωνές του παρελθόντος. Για να μην ξαναζήσουμε το ζοφερό παρελθόν.
Δημοσιογράφος: Άρα παραπέμπτεται στις καλένδες η συζήτηση..
Ε. Βενιζέλος: Δεν παραπέμπεται σε καμία -αν θέλετε- νεότερη συζήτηση το θέμα αυτό. Ή θα υπάρξει ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ή  ζητάμε την άμεση εισαγωγή για συζήτηση της πρότασης νόμου στη Διαρκή Επιτροπή και στην Ολομέλεια, χωρίς καμία καθυστέρηση. Αλλά, επαναλαμβάνω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η  σαφής προτίμησή μας είναι να είναι νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Η επικουρική λύση για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, αλλά και για να ξεμπλοκάρουμε, είναι η πρόταση νόμου.  Όμως υπάρχει πρόβλημα. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεννοηθεί. Οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να ξανασυμφωνήσουν το πλαίσιο και το προγραμματικό και το οργανωτικό και το λειτουργικό.
Αυτό αφορά και αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας και αξιολόγηση προσώπων. Άρα βλέπουμε στο παράδειγμα του αντιρατσιστικού και της εμπλοκής, πόσο δίκιο έχουμε όταν μιλάμε για τα θέματα αυτά, που για μας είναι θέματα αξιακά, επαναλαμβάνω, γιατί έχουμε τις διαφορές μας. Είναι άλλο πράγμα η Νέα Δημοκρατία, άλλο πράγμα το ΠΑΣΟΚ.
Δημοσιογράφος: Θέμα Ρουπακιώτη βάλατε;
Ε. Βενιζέλος: Όχι, θέμα για τον κ. Ρουπακιώτη από μας δεν τίθεται και δεν   υπάρχει και ούτε κατάλαβα να τίθεται και από την Νέα Δημοκρατία.
Δημοσιογράφος: Ετέθη θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης δηλαδή;        
Ε. Βενιζέλος: Βεβαίως το έθεσα εγώ. Προφανώς.
Δημοσιογράφος: Πήρατε αποφάσεις;
Ε. Βενιζέλος: Θα πάρουμε. Κοιτάξτε, κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ξεχάστε τις παλιές κυβερνήσεις τις μονοκομματικές, τις αυτοδύναμες, εδώ έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Κυβέρνηση σημαίνει, εξαρτώμαι από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Βουλή σημαίνει τριπλή, τρικομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Εδώ έχουμε μια υποχρέωση να καθοδηγήσουμε όλο το Έθνος, να πάει μπροστά η χώρα, να ανακάμψει η οικονομία. Αλλά η χώρα δεν είναι μόνο μνημόνιο και μόνο οικονομική πολιτική. Υπάρχει μια κοινωνία, υπάρχει κοινωνική συνοχή, υπάρχουν αξίες, υπάρχουν θεσμοί,  υπάρχει εθνική συνείδηση, υπάρχουν όλα  αυτά.  Υπάρχουν τα ζητήματα ασφάλειας, τα οποία είναι πολύ σοβαρά για την κοινωνία. Και βεβαίως έθεσα όλα όσα είπα στην ομιλία μου στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή.
Δηλαδή, τα θέματα της ανεργίας, το πρώτο θέμα στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να βλέπουμε στις ειδήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιρρήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και μετά να βγαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος και να λέει «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, ας έρθει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για να προχωρήσουμε».
Δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα, μόνο με ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι όρος αναγκαίος, αλλά όχι επαρκής. Ακόμα και αν πάμε πολύ καλύτερα από τα προβλεπόμενα, το 2013 και το 2014, θέλουμε μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις στον τομέα της ανεργίας. Για να περιορίσουμε την ανεργία και να βρούμε δουλειά στους νέους ανθρώπους και ιδίως σε εργαζόμενους από οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο μέλος, στην απόλυτη ανεργία.
Θέμα ΦΠΑ στην εστίαση: Δεν μπορεί να λέμε ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, τώρα που έχουμε αποτελέσματα δημοσιονομικά χάρις στις προσπάθειές μας και να μας λένε, «όχι είναι ανώριμο αυτό θα το δούμε» και μετά ν’ ακούμε ότι «ναι, μπορεί και να γίνει». Μπορεί και πρέπει να γίνει τώρα, που αρχίζει η θερινή περίοδος.
Ενιαίος φόρος ακινήτων. Έχουμε υποστεί τα πάνδεινα ως κριτική για το λεγόμενο «χαράτσι», ως ΠΑΣΟΚ. Και προσωπικά επειδή έτυχε να είμαι Υπουργός Οικονομικών το Σεπτέμβριο του 2011. Αλλά για δείτε, η επιβάρυνση ήταν 2 δις. Τώρα έχουμε ψηφίσει μέτρα 16 δις. Και με τα μέτρα αυτά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, σώσαμε τον προϋπολογισμό του ’11, του ’12, του ’13.
Δεν πρέπει να μας ζητήσει κάποιος συγνώμη; Δεν πρέπει να πει ότι έσφαλα;
Τώρα να φέρουν την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και να δούμε τι θα γίνει. Δεν μπορεί να κρατάμε σε αγωνία, για παράδειγμα, τον πραγματικό αγρότη μη τυχόν και φορολογηθεί. Γιατί δεν πρόκειται να φορολογηθεί φυσικά ο πραγματικός αγρότης.
Δημοσιογράφος: Εσείς το συζητήσατε αυτό;
Ε. Βενιζέλος: Είπαμε ότι είναι θέμα προς άμεση συζήτηση και περιμένουμε την ολοκληρωμένη πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών τις επόμενες ημέρες.
Δημοσιογράφος: Θα ξανασυναντηθείτε;
Ε. Βενιζέλος: Βεβαίως θα ξανασυναντηθούμε.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε για τις 2000 απολύσεις;
Ε. Βενιζέλος: Δεν μιλήσαμε σήμερα για το θέμα αυτό, θα υπάρξει άλλη συζήτηση για το θέμα αυτό. Γιατί είχαμε πολλά άλλα θέματα.  Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.