Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που σέβεται τη διαφορετικότητα.


Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη Γραμματέα Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη 2η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

η σημερινή Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει σε μια ακόμη δύσκολη συγκυρία για το κίνημά μας. Ο προβληματισμός για το που πάμε και μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε, μας αγγίζει όλους.

Είναι σαφές πια ότι το ΠΑΣΟΚ για να αποκτήσει ξανά τη χαμένη του δυναμική χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ότι είναι ένα μικρότερο κόμμα με μεγάλη πολιτική ιστορία, που προσπαθεί να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Αυτό το εγχείρημα επιβάλλει να δουλέψουμε με μεγαλύτερη επιμονή και με νέο τρόπο στο τρίπτυχο ιδέες-θέσεις-προτάσεις, ώστε να απαντήσουμε καθαρά ποιοι είμαστε, που πάμε και γιατί είμαστε χρήσιμοι για την πατρίδα.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι η παράταξη που σέβεται τη διαφορετικότητα, που υπερασπίζεται με σθένος τους δημοκρατικούς θεσμούς, που πιστεύει ότι η ανθρωπιά πρέπει να είναι το μόνο ηθικό μέτρο για κάθε οικονομική δράση.

Το ΠΑΣΟΚ μάχεται για μια κοινωνία που όλοι θα έχουν τις ευκαιρίες αυτοπραγμάτωσης, όποια και να είναι η προσωπική κοινωνική τους αφετηρία. Για μια κοινωνία που ικανοποιεί σταθερά τις ανάγκες των ανθρώπων, ώστε όλοι τους να ζουν με αξιοπρέπεια.

Το ερώτημα όμως που μπαίνει είναι, εάν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε αυτή μας τη φύση, στις εποχές της βαθιάς ύφεσης, της καταστροφής κεφαλαίου που επιβάλλουν οι οικονομικές συνθήκες και η κυρίαρχη σημερινή ευρωπαϊκή ιδεολογία.

Η θετική απάντηση θέλει τόλμη και ειλικρίνεια.

Γιατί κανείς δεν θέλει να πιστέψει, ότι οι ιδέες μας επιβιώνουν μόνο σε συνθήκες οικονομικής ευφορίας, όταν βρισκόμαστε στην Κυβέρνηση ή με όρους μακροοικονομικού λαϊκισμού, όταν βρισκόμαστε στην Αντιπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ τώρα όσο ποτέ, πρέπει να δείξει το ανάστημά του μέσα από το πιο δίκαιο σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Σχέδιο σαφές που θα δίνει προοπτική για την Ελλάδα στη μετά-μνημονιακή εποχή. Ώστε αυτό που θα γεννηθεί να είναι καλύτερο από το προηγούμενο, βιώσιμο, εθνικά ασφαλές και κοινωνικά αποδεκτό.

Το σχέδιο αυτό για να πείθει κάθε Ελληνίδα και Έλληνα για την ύπαρξή του, χρειάζεται μια τεράστια προσπάθεια από όλους μας, πέρα από την παραδοσιακή μέθοδο των τελευταίων ετών, που έχει ως ναυαρχίδα την επικοινωνία.

Στόχος μας είναι η προσωπική επαφή, όσο γίνεται με περισσότερους ανθρώπους και όσο γίνεται με πιο προσωπική αφήγηση για τον καθένα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η νέα μας κοινωνική συλλογικότητα πρέπει να αποτυπώνεται στο νέο σχέδιο κοινωνικής δικαιοσύνης. Οφείλουμε να ξαναγκαλιάσουμε τις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις.

Όπλο μας απέναντι στο παρασιτικό κεφάλαιο, οι ευρείας κλίμακας στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Εκεί ακριβώς θα είναι και το ιστορικό σημείο σύγκρουσής μας με τον εθνολαϊκισμό που πνίγει το πολιτικό σύστημα από την Άκρα Αριστερά έως την Άκρα Δεξιά.

Με αυτούς που καταδικάζουν το ΠΑΣΟΚ για τη σύναψη του Μνημονίου, αλλά έως τώρα και ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της Κύπρου, κρύβονται πίσω από τις λέξεις, αφού πλέον τα μη ευρωπαϊκά κεφάλαια για την κάλυψη των ελλειμμάτων μας δεν υπάρχουν πια ούτε ως ρητορικό σχήμα στο λόγο τους.

Με αυτούς που μας καταδικάζουν για δεξιά στροφή, αλλά οι ίδιοι με κάθε ευκαιρία, χαριεντίζονται με τον Καμμένο και τους δεξιότερους γείτονές του.

Σε αυτούς οι απαντήσεις είναι καθαρές. Για το ΠΑΣΟΚ, το Μνημόνιο ήταν εθνική και όχι ιδεολογική επιλογή. Ήταν ιστορικός συμβιβασμός.

Ας απαντήσουν έντιμα. Τι θα έκαναν στη θέση μας την Άνοιξη του 2010; Και τελικά που θα μπορούσε να φτάσει ο πολιτικός οπορτουνισμός τους;

Η κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ ήταν δυο φορές επιλογή του ελληνικού λαού, που έπρεπε και αυτοί να σεβαστούν και όχι να κρύβονται πίσω από τη μαθηματικά αδύνατη Κυβέρνηση της Αριστεράς.

Φίλες και Φίλοι,

το συνέδριο επιβεβαίωσε τη στήριξή μας στην Κυβέρνηση. Έχει έρθει όμως ο καιρός να δώσουμε σε αυτή τη στήριξη νέο περιεχόμενο.

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την Κυβέρνηση για το καλό της χώρας και όχι για το καλό της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν ξεχνάμε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν αυτός που επένδυσε μικροκομματικά στο αντιμνημονιακό μέτωπο, παίζοντας με το χρόνο που αγόραζαν ακριβά με θυσίες οι Έλληνες πολίτες.

Δεν ξεχνάμε τις προεκλογικές αίολες δεσμεύσεις του Ζαππείου που κατέρρευσαν μετεκλογικά.

Τώρα βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι και πρέπει να κάνουμε σωστή επιλογή, βάζοντας στο δημόσιο λόγο την ανάγκη για μια νέα προγραμματική συμφωνία.

Δεν μπορεί να μείνει πίσω το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος, μέσα από ένα νέο εκλογικό νόμο. Στηριζόμενο στη διαφάνεια και τον εξορθολογισμό. Έναν εκλογικό νόμο που θα θέτει το θέμα των θητειών και των γεωγραφικά λογικών εκλογικών περιφερειών.

Επίσης πρέπει να ανοίξουμε το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης του θα εγγυάται προοδευτικότερους φορολογικούς συντελεστές για τους οικονομικά ασθενέστερους και φιλικότερες ρυθμίσεις για τους φορολογικά συνεπείς.

Όσο για το Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αυτό πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή, γιατί απέναντι στα επικοινωνιακά τρικ του Νόμος και Τάξη, εμείς απαντάμε με θεσμούς που υπερασπίζονται τις ανθρώπινες αξίες.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποδεχτεί την επαναφορά στο κράτος πρωταγωνιστών της περιόδου Καραμανλή που άφησαν πίσω τους χρεοκοπημένους οργανισμούς. Η Νέα Δημοκρατία υπονομεύει με τέτοιες επιλογές τη εθνική μας προσπάθεια.

Για το κράτος το ΠΑΣΟΚ έχει καθαρή άποψη. Στη θέση όποιου αντικαθίσταται στη Δημόσια Διοίκηση πρέπει να έρχεται κάποιος καλύτερος για να εμπεδωθεί ως μονόδρομος η αξιοκρατία.



Συντρόφισσες και σύντροφοι όπως σας προείπα πρέπει να δουλέψουμε όλοι ενωμένοι, με μια πραγματική ενότητα και όχι επίπλαστη για να καταφέρουμε να ξανασηκώσουμε όρθια την Παράταξη. Στόχος μας δεν είναι ούτε το 12 να γίνει 6+6 ούτε το 8 4+4, με πραγματική ενότητα και όχι την ενότητα της εξουσίας. Δεν δίνουμε πλέον τίποτε παραπάνω από την ευκαιρία ενός νέου πολιτικού εθελοντισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.