Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ:ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Ε.Α.Δ.Ο. ΓΙΑ ΤΟ 2013: ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ;


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Ε.Α.Δ.Ο. ΓΙΑ ΤΟ 2013:  ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ;
(Από την τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου στις 23\5)

Σε τραγική κατάσταση φαίνεται πως βρίσκεται πλέον η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δίου – Ολύμπου (Δ.Ε.Α.Δ.Ο.). Δεν έχει καμία αξία να στεκόμαστε στο γεγονός ότι είχαμε από καιρό προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή. Σημασία έχει να αποτυπώσουμε και να κατανοήσουμε την κατάσταση πλήρως, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση και να αποφύγουμε την επερχόμενη καταστροφή.
Στην προχθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. οικ. έτους 2013, το ζητούμενο δεν ήταν για εμάς η υπερψήφιση ή η καταψήφισή του. Έτσι κι αλλιώς και μόνη η αρνητική πρόβλεψη (-56.970) παρά τις «αισιόδοξες» εκτιμήσεις εσόδων, ήταν αρκετή για να καταψηφίσει κανείς. Όπως προαναφέραμε, η ουσία βρίσκεται στη σωστή αποτύπωση της κατάστασης και στην εύρεση λύσης!
Έτσι, από τις ερωτήσεις μας και τις απαντήσεις που έδωσαν ο λογιστής της επιχείρησης κ. Μανωλόπουλος και ο πρόεδρος κ. Φαρμάκης, προκύπτουν τα εξής:
- Ξεκίνησαν (επιτέλους) οι απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση διαταγής πληρωμής προς την Κοινοπραξία, το συνολικό χρέος της οποίας προς τη Δ.Ε.Α.Δ.Ο. στο τέλος του 2012 άγγιζε το 1.000.000 ! Παραδοχή ότι η σχεδόν «αποκλειστική» εμπορική σχέση της επιχείρησης με την Κοινοπραξία εγκυμονεί κινδύνους.
- Σχετικά με τον δεύτερο «μέγα οφειλέτη», τον δήμο Κατερίνης, αναφέρθηκε πως είμαστε εν αναμονή είσπραξης 250.000 (καθυστερεί η πληρωμή λόγω εμπλοκής του σχετικού εντάλματος), ενώ ζητήσαμε ενημέρωση σχετικά με το αν προέβη εγκαίρως η διοίκηση σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η άμεση αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ο.Τ.Α. προς την Δ.Ε.Α.Δ.Ο. τώρα που εγκρίθηκαν οι σχετικές επιχορηγήσεις από το κράτος. Ο κ. Φαρμάκης υποσχέθηκε πως η επιχείρηση θα είναι από τους πρώτους που θα εισπράξει και το ευχόμαστε! Ο κ. Μανωλόπουλος πάντως έθεσε και μία άλλη διάσταση αναφερόμενος σε οφειλές πρώην «καποδιστριακών» δήμων (ή και κοινοτήτων) που δεν έγιναν αποδεκτές από τους «καλλικρατικούς» δήμους, στους οποίους συγχωνεύθηκαν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα πρέπει η Δ.Ε.Α.Δ.Ο. να κινηθεί νομικά για τις περιπτώσεις αυτές.
- Υπάρχουν υπέρογκες οφειλές παρελθόντων ετών από πελάτες προς την επιχείρηση και διατυπώθηκε η δυσοίωνη εκτίμηση πως ένα ποσό περίπου 900.000 πιθανότατα δε θα  εισπραχθεί ποτέ! Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δυσάρεστη από το γεγονός ότι άλλοι πελάτες αρνούνται να πληρώσουν την Δ.Ε.Α.Δ.Ο. μέχρι να πληρώσει κι ο δήμος τις οφειλές του προς εκείνους.
- Οι οφειλές της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. προς Δημόσιο, Ι.Κ.Α., προσωπικό, προμηθευτές, είναι πολύ μεγάλες (αγγίζουν το 1,1 εκατομ. ευρώ!). Ιδιαίτερα κάποιες από αυτές, όπως οι οφειλές στο Ι.Κ.Α. που ξεπερνούν τις 600.000, προκαλούν ανησυχία για επιπλέον επιβαρυντικές συνέπειες (από προσαυξήσεις, απώλεια ενημερότητας κλπ.). Επίσης μετά από ερώτησή μας έγινε για πρώτη φορά γνωστό στο σώμα ότι το χρέος της επιχείρησης προς τη Δ.Ε.Η. πλησιάζει τις 100.000και πως παρά την αρχική προσπάθεια διακανονισμού η Δ.Ε.Α.Δ.Ο. δε μπόρεσε να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα να κοπεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες το ρεύμα στην επιχείρηση.
- Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς και την υποχρέωση της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. για ανάπλαση του τοπίου, κόστος το οποίο δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί.

Από τα δεδομένα αυτά προκύπτει, όπως παραδέχτηκε κι ο κ. Μανωλόπουλος, ότι αν δεν υπάρξουν δραστικές μεταβολές, ο χρόνος ζωής που απομένει στη Δ.Ε.Α.Δ.Ο. είναι ελάχιστος! Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα παραμείνουμε παθητικοί θεατές, συνεχίζοντας να «αρμενίζουμε στραβά», οδηγώντας έτσι με μαθηματική ακρίβεια την επιχείρηση στο οριστικό της τέλος. Μία επιχείρηση ανθούσα μέχρι πρότινος και κυρίως βασικό στήριγμα με τους εργαζόμενους και τα μηχανήματά της για τον δήμο, ακόμη και τώρα που πέρασε η εποχή των «παχέων αγελάδων». Γιατί η εικόνα που σε καθημερινή βάση παρουσιάζει ο δήμος μας σε όλη του την έκταση θα ήταν πολύ πιο τραγική αν δεν υπήρχε η Δ.Ε.Α.Δ.Ο., έστω και για τα «θελήματα» – «μπαλώματα»!
Προφανώς και η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο εχθρική για τις δημοτ. επιχειρήσεις. Όντως οι παλινωδίες της γραφειοκρατίας της κεντρικής διοίκησης δεν βοήθησαν την υπόθεση του ΒΙΟ.ΠΑ. Αυτά όμως ήταν εδώ και χρόνια γνωστά. Θα αρκεστούμε να διαπιστώνουμε ότι «ο γιαλός είναι στραβός» ή θα κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε εμείς ρότα; Εκτός πάλι αν καθόμαστε και περιμένουμε ένα …θαύμα να μας σώσει. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει!».
Αν δε θέλουμε η Δ.Ε.Α.Δ.Ο. να κλείσει θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα αρχικά με ενέργειες που θα μας επιτρέψουν να κερδίσουμε χρόνο και σε β’ φάση να διασφαλίσουμε την παραπέρα βιωσιμότητα και κερδοφορία της επιχείρησης με σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, αλλά και στο αντικείμενο της Δ.Ε.Α.Δ.Ο.!
Απευκταίο ασφαλώς το μέτρο της μείωσης (κατά τα 2\3, όπως ακούστηκε) του προσωπικού. Όμως πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά άλλους τρόπους δραστικής μείωσης των εξόδων, σε συνδυασμό με «ξεκαθάρισμα» των σχέσεων δήμου – Δ.Ε.Α.Δ.Ο., αλλά κι εύρεσης νέων στόχων και αγορών! Μάλιστα πληθαίνουν οι φωνές – και από την πλευρά της συμπολίτευσης – για γενικότερη αναθεώρηση της δομής, διάρθρωσης και στόχευσης της εταιρείας ακόμη και με πρόσληψη ειδικού εξωτερικού συνεργάτη, αν χρειαστεί!
Η σωτηρία της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. είναι θέμα που μας αφορά όλους! Γι’ αυτό προτείνουμε τη διενέργεια άμεσα κοινής συνεδρίασης του Δημοτ. Συμβουλίου (σώμα μετόχων) και του Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. με την παρουσία (και λόγο!) και των εργαζομένων! Όλα τα δεδομένα θα πρέπει να αναφερθούν ανοιχτά και να εξετασθούν διεξοδικά. Όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ενώπιος ενωπίω για το μέλλον της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Αρκετός χρόνος χάθηκε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθεί κι άλλος!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου

Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.