Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Απάντηση του υπουργού Εργασίας Ιωάννη Βρούτση σε ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμου σχετικά με τη συνταξιοδότηση αλλοδαπών



ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ
ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ


Στο θέμα της συνταξιοδότησης των μεταναστών, που έθετε με ερώτησή του ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος απάντησε ο υπουργός Εργασίας κ. Ι.Βρούτσης, όπου και επισημαίνει πως η Η.ΔΙ.ΚΑ Α.Ε. κατά τον έλεγχο χορήγησης του ΕΚΑΣ και τη διασταύρωση του αρχείου εισοδημάτων της ΓΓΠΣ όπως πληροφόρησε η αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, προέκυψαν 51 περιπτώσεις κατοίκων εξωτερικού για το 2011 και 7 για το 2012 στους οποίους διακόπηκε η χορήγηση της εν λόγω παροχής.

Σε ο,τι αφορά τη χορήγηση σύνταξης σε μετανάστες με μόλις ένα χρόνο εργασίας στην Ελλάδα ο κ. Βρούτσης επισημαίνει:
-Για τους διακινούμενους πολίτες στην Ε.Ε. εφαρμόζονται οι διατάξεις των ευρωπαϊκών κανονισμών για το συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ των κρατών-μελών. Με βασικό γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και την ίση μεταχείριση σε θέματα ασφάλισης, περίθαλψης κ.λ.π. οι διατάξεις στοχεύουν στην εξασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στην επικράτεια της Ε.Ε., χωρίς ωστόσο να αντικαθιστούν τα εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης με ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα.
Ως εκ τούτου στον τομέα των συντάξεων, οι ασφαλισμένοι που έχουν απασχοληθεί σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. λαμβάνουν ξεχωριστή σύνταξη από κάθε κράτος-μέλος ανάλογη με το χρόνο ασφάλισής τους σε αυτό, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Για τη θεμελίωση, όμως του δικαιώματος συνυπολογίζονται όλοι οι χρόνοι που έχουν διανυθεί σε κράτη –μέλη. Η σύνταξη που χορηγείται είναι ανάλογη των ημερομισθίων και του ύψους των εισφορών που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος σε κάθε κράτος και ουδόλως σχετίζεται με τον τόπο κατοικίας του.
-Τόσο κατά την αρχική χορήγηση όσο και κατά τη μηνιαία παρακολούθηση της περιοδικής καταβολής του συμπληρώματος πρέπει να προσκομίζονται τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1.Εγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ένωσης.
2.Μισθωτήριο συμβόλαιο στο όνομα του αιτούντος κατατεθειμένο και θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ, στο οποίο να εμφαίνονται ευδιάκριτα το ΑΦΜ του μισθωτή και του εκμισθωτή στη συνέχεια να γίνεται διασταύρωση στοιχείων με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργειου Οικονομικών ΓΓΠΣ και Φορολογία Εισοδήματος. Σημειώνουμε ότι η κάθε αλλαγή στο αρχικό μισθωτήριο θα κατατίθεται και θα θεωρείται από την αρμόδια ΔΟΥ και με ευθύνη του μισθωτή στις Αρμόδιες Υπηρεσίες των Ασφαλιστικών Οργανισμών.
3.Υπεύθυνη δήλωση του εκμισθωτή θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από την αστυνομία ότι έχει ενοικιάσει το αναφερόμενο στο μισθωτήριο συμβόλαιο ακίνητο, το χρονικό διάστημα ενοικίασης, ότι δεν έχει νοικιαστεί σε άλλο πρόσωπο και ότι έχει δηλώσει στη φορολογική του δήλωση τα εισοδήματα που προέρχονται από το συγκεκριμένο ακίνητο.
4.Λογαριασμό ΔΕΗ στο όνομα του αιτούντος.
5.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και επίσημα έγγραφα επικυρωμένα κι μεταφρασμένα για τον τόπο διαμονής των μελών οικογένειας.
6.Αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του αιτούντος, στην οποία να δηλώνεται η διεύθυνση κύριας κατοικίας, το παγκόσμιο εισόδημα κ.λ.π
7.Βεβαίωση της φορολογικής αρχής της χώρας προέλευσης για την ύπαρξη ή μη εισοδημάτων και ακινήτων στην εν λόγω χώρα.
8.Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης θεωρημένης για το γνήσιο της υπογραφής από την Αστυνομία, στην οποία θα αναγράφονται με ευκρίνεια τα στοιχεία του αιτούντος και της μόνιμης κατοικίας αυτού.
Επιπλέον, καλούνται όλοι οι φορείς να προβούν σε έλεγχο νομιμότητας των ήδη χορηγουμένων συμπληρωματικών ποσών σύνταξης βάσει της νέας εγκυκλίου και σε καταγραφή σε ειδικό μηχανογραφικό πρόγραμμα για την ταυτοποίηση και διασταύρωση στοιχείων με τις συναρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ως προς τη διαπίστωση και τον έλεγχο της διαμονής τα αρμόδια κέντρα πληρωμών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ακολουθούν πιστά τις σχετικές οδηγίες.
-Ως προς το ΕΚΑΣ η καταβολή του οποίου προϋποθέτει από το 2011 τη μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα, έχουν δοθεί οδηγίες ώστε ο έλεγχος για τη διαπίστωση της κατοικίας να γίνεται με βάση τα ανωτέρω οριζόμενα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.