Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Απάντηση της ΚΕΔΕ στον υπουργό Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδη για το θέμα της θέρμανσης των σχολείων



Η ΚΕΔΕ μετά τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι «ο συνολικός προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί για φέτος για τα καύσιμα των σχολείων είναι γύρω στα 80 εκ. ευρώ» και ότι «έχουν ήδη μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή δαπανηθεί 60 εκ. ευρώ απ΄ αυτά, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα να αντιμετωπιστεί ο χειμώνας κυρίως στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές» διευκρινίζει τα εξής:
  • Πρώτον, μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί στους δήμους της χώρας 60 εκ. ευρώ για την συνολική αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων (γραφική ύλη, ρεύμα, νερό, καθαριότητα και πετρέλαιο). Άρα ο ισχυρισμός του υπουργού περί διάθεσης «γύρω στα 80 εκ. ευρώ για καύσιμα», είναι τουλάχιστον αναληθής.

  • Δεύτερον, σε πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό για το θέμα, ο ίδιος παραδέχτηκε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση των δήμων για την αντιμετώπιση των αναγκών θέρμανσης στα σχολεία.

  • Τρίτον, η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει τόσο από τον ίδιο τον κ. Στυλιανίδη, όσο και από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, να επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για δαπάνες θέρμανσης σε σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να εξοικονομήσουν οι Σχολικές Επιτροπές τους αναγκαίους πόρους. Μάλιστα ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι το ποσό αυτό αναμένεται να ανέλθει στα 15 εκ. ευρώ.
Posted: 11 Nov 2012 07:38 AM PST
            Σε ότι αφορά το «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ» Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Ήδη με τα άρθρα 262 και 263 του Ν.3852/2010 τα οποία αφορούν το Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των υπερχρεωμένων Δήμων και Περιφερειών έχει, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, συσταθεί «ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ», η οποία εξετάζει τις περιπτώσεις των Δήμων και των Περιφερειών που υπάγονται στη διαδικασία εξυγίανσης. Τα μέλη της εν’ λόγω Επιτροπής είναι περίπου τα ίδια με αυτά του παρατηρητηρίου, οι δε αποφάσεις μέχρι σήμερα της Ελεγκτικής Επιτροπής έχουν ληφθεί ομόφωνα και η Επιτροπή έχει λειτουργήσει άριστα. Εάν το Υπουργείο έκρινε σκόπιμο να προωθήσει επί πλέον προϋποθέσεις, βελτιωτικές όμως, στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης, αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς την δημιουργία ενός νέου οργάνου, που καταργεί μάλιστα το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ. …
Posted: 11 Nov 2012 07:25 AM PST
Με αφορμή τις ρυθμίσεις για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ΚΕΔΕ εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που κλήθηκε από την 1-1-2011να εφαρμόσει το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», στο μέσο της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, δεν αντιμετώπισε μόνο τις τεράστιες περικοπές των πόρων για τη λειτουργία των ΟΤΑ, αλλά και την τραγική μείωση προσωπικού εξαιτίας της συνταξιοδότησης πολύ μεγάλου αριθμού τακτικών υπαλλήλων χωρίς αντικατάστασή τους και πάνω από το 60% υπαλλήλων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι στους Δήμους είναι αυστηρά απαραίτητοι. …

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.