Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ


Eνημερωτικό σημείωμα για την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την οικονομική διευκόλυνση των δανειοληπτών



Κ.Ο.  ΠΑΣΟΚ

1.       ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ - ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Σε μία περίοδο ύφεσης, ανεργίας, μειωμένης ρευστότητας και μειωμένων εισοδημάτων, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα σε σχέση με την εξυπηρέτηση των δανείων τους προς τις τράπεζες. Τα ίδια τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αποδεικνύουν πως τα επισφαλή δάνεια - κυρίως στεγαστικά και καταναλωτικά - τριπλασιάστηκαν μέσα σε τρία χρόνια, ενώ σημαντικές είναι και οι καθυστερήσεις αποπληρωμής δανειακών δόσεων.
Τόσο η πολιτεία με τον Ν.3896/2010, όσο και οι τράπεζες, πήραν ορισμένα μέτρα διευθέτησης των δανείων ως τώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία συνολικά έχουν γίνει 800.000 περίπου ρυθμίσεις. Υπάρχει όμως άμεση ανάγκη για νέες πρόσθετες ρυθμίσεις, που θα διευκολύνουν και ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες και μάλιστα κινδυνεύουν με απώλεια της κατοικίας τους.
Με βάση όλα τα παραπάνω η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και καταθέτει την παρούσα Πρόταση Νόμου. Πρόταση που αποσκοπεί στο να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στους πολίτες μακριά από λογικές επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Πρόταση που επίσης δεν θέτει σε κίνδυνο την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών που πραγματοποιείται με χρήματα του Ελληνικού λαού και διασφαλίζει την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και την προστασία των καταθέσεων. Και αυτό γιατί οι ρυθμίσεις παρουσιάζουν οφέλη και για τα πιστωτικά ιδρύματα, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων παραμένουν ενήμερα.
Επισημαίνουμε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανακεφαλαιοποιείται με δημόσιο χρήμα και τίθεται από τον στρατηγικό έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου. Για αυτό και οι τράπεζες πρέπει να ανταποκριθούν στον θεσμικό τους ρόλο για την εθνική οικονομία και άρα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
-------------------------------.-------------------------------
2.       ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Φυσικά δεν διαπιστώσαμε τώρα το πρόβλημα. Από την πρώτη ώρα που εκδηλώθηκε η κρίση πήραμε συγκεκριμένα μέτρα, έγιναν πολλές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της.
Είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε:
a)      τον Ν.3869/2010 που έδινε τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, μέσω εξωδικαστικής διαδικασίας, με προσφυγή στο πρωτοδικείο.
b)      Την  ΥΑ 2/19843/0094/7.03.2012 (ΦΕΚ Β 677), με την οποία η μηνιαία παρακράτηση των δόσεων των δανείων των δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τα έξι δέκατα  (6/10) του μηνιαίου μισθού, μειώθηκε κατά 50% στα τρία δέκατα (3/10). Επίσης, με απόφαση του ΔΣ του Ταμείου έγινε δυνατή η αναστολή καταβολής των δόσεων για τα δάνεια αυτά μέχρι 2 έτη (και σταδιακά με μερική καταβολή για 3 επί πλέον έτη).
c)       Την νομοθετική παρέμβαση του τότε υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη (Μάρτιος 2012) για θετικές βελτιώσεις του Ν.3869, υπαγωγή των εμπορικών επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις και την καθιέρωση του ακατάσχετου των τραπεζικών καταθέσεων (μέχρι του ποσού των 2.000ευρώ) των οφειλετών σε Τράπεζες.
Παρέμβαση που δεν ολοκληρώθηκε λόγω της επιτάχυνσης των εκλογών (μια και απαιτείτο και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ΕΚΤ).
d)      Την απαγόρευση με νομοθετικές παρεμβάσεις πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας οφειλετών, τουλάχιστον μέχρι 31.12.2012.
e)      Επιπλέον, ο Πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε από την Ένωση των Τραπεζών τόσο κατά την διάρκεια συνάντησης τον Ιούλιο του 2012, όσο και με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Τ. κ. Γ. Ζανιά στις 04.09.2012, την άμεση λήψη μέτρων - από τις ίδιες τις Τράπεζες - για την περαιτέρω προστασία και ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων
------------------------------.----------------------------------
3.       ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
a)    Επεκτείνεται το νομοθετημένο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων σχήμα ρύθμισης των δανείων.
Οι τράπεζες (και οι εταιρείες στις οποίες αυτές εκχωρούν τις σχετικές οφειλές από δάνεια) οφείλουν - μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου -  να ρυθμίζουν την μηνιαία δόση του δανείου σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 30% του οικογενειακού ή του ατομικού, κατά περίπτωση εισοδήματος.
Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει τις συμβάσεις στεγαστικών, επισκευαστικών, καταναλωτικών δανείων καθώς και τις συμβάσεις πιστωτικών καρτών.
Προβλέπονται κυρώσεις για τις τράπεζες που δεν τηρούν αυτήν την διαδικασία.
b)      Προβλέπεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που θα ρυθμιστούν με τις ως άνω διαδικασίες και καθορίζεται το επιτόκιο για το χρονικό διάστημα αποπληρωμής (δεν μπορεί να υπερβαίνει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ προσαυξημένο κατά 2%).
c)       Επεκτείνονται οι διαδικασίες του Ν.3869 και για φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα (κυρίως αυτοαπασχολούμενοι).
Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για δικαστική ρύθμιση των χρεών.
d)      Βελτιώνονται λειτουργικά οι διατάξεις του Ν.3869 σε σχέση με την συμβιβαστική ρύθμιση των οφειλών, την ισότητα στην μεταχείριση των αιτήσεων από τα ειρηνοδικεία, την προστασία της πρώτης κατοικίας, καλύτερες ρυθμίσεις για οφειλέτες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.
e)      Καθιερώνεται το ακατάσχετο για ποσό ως 2000 ευρώ σε λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των καταναλωτών σε τραπεζικές συναλλαγές κρίσιμες για την καθημερινότητά του.
f)       Παρατείνεται για 2 χρόνια η προθεσμία για την απαγόρευση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας οφειλετών.
------------------------------.----------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.