Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΝΥΣ ΠΟΔΗΜΑΤΑ Ο ΦΟΡΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ



Πράσινο φως για τη θέσπιση Φόρου επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών για 11 Κράτη Μέλη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας έδωσε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ εγκρίνοντας την έκθεση της Α. Ποδηματά.


Μετά την ψηφοφορία, η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ δήλωσε: "Το ΕΚ έχει δώσει μάχη τα τελευταία δύο χρόνια για τη θέσπιση ΦΧΣ στην Ευρώπη και σήμερα, παραμένοντας συνεπές στις θέσεις του, δίνει το πράσινο φως στα 11 Κράτη Μέλη - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας - ώστε να προχωρήσουν γρήγορα στην θέσπιση ΦΧΣ με τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας. Βρισκόμαστε ακόμα στη δίνη μιας βαθιάς κρίσης, με τους εθνικούς προϋπολογισμούς να σηκώνουν το βάρος και να πληρώνουν το κόστος της διάσωσης των τραπεζών. 

Ασφαλώς υπάρχουν εθνικές και ευρωπαϊκές ευθύνες για την κρίση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα ξεκίνησαν το 2008, με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την απειλή κατάρρευσης των τραπεζών. Ο ΦΧΣ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης, γιατί συμβάλλει σε ένα δικαιότερο επιμερισμό του κόστους της κρίσης με μια λογική συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ παράλληλα αποθαρρύνει τις ακραιφνώς κερδοσκοπικές και ριψοκίνδυνες συναλλαγές που δημιουργούν συστημικό κίνδυνο και υπονομεύουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας."

Συμφωνά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η συναίνεση του ΕΚ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας. Μετά και την έγκριση του Συμβουλίου η Επιτροπή θα εγκρίνει τη νέα αναθεωρημένη νομοθετική πρόταση για θέσπιση ΦΧΣ στις 11 χώρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.