Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Κρίτων Αρσένης: Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα των επιπτώσεων της χρήσης σόναρ στα θαλάσσια θηλαστικά, κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων



ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 12 Νοεμβρίου 2012

Κρίτων Αρσένης: Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα των επιπτώσεων της χρήσης σόναρ στα θαλάσσια θηλαστικά, κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων
 

Τον ρόλο των πολύ αρνητικών επιπτώσεων στα θαλάσσια θηλαστικά, της χρήσεως σόναρ (ηχοβολιστικών) από πολεμικά πλοία θέτει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, με γραπτή ερώτησή του, ζητώντας παράλληλα από την Επιτροπή την ανάληψη πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο.
Η ευρεία χρήση των σόναρ, όπως εφαρμόζεται σήμερα, έχει σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες στους πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών όπως τα δελφίνια και οι ζιφιοί (μικρές φάλαινες). Συγκεκριμένα, τα ζώα αυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις εκπομπές συχνοτήτων των σόναρ, που χρησιμοποιούνται από τα πολεμικά σκάφη σαν μέθοδος ηχοεντοπισμού. Η επίδραση τους είναι τόσο ισχυρή που προκαλεί τον τραυματισμό και έχει συνέπειες που φθάνουν πολύ συχνά στο θάνατό τους. Παραδείγματα κητωδών που εξοκείλουν ή βρίσκονται τραυματισμένα έχουν αναφερθεί επανειλημμένα ως αποτέλεσμα της χρήσης σόναρ από πολεμικά σκάφη.
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Η ανεξέλεγκτη χρήση των σόναρ σε ασκήσεις πολεμικών σκαφών έχει ως συνέπεια πολλά από αυτά τα είδη που διαβιούν σε σημαντικούς πληθυσμούς στις θάλασσές μας να βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ακόμη και οι ασκήσεις των στόλων έχουν θύματα. Τα θηλαστικά που έχουν πληγεί από την χρήση τέτοιων συσκευών δεν είναι μόνο αυτά που ξεβράζονται. Πιθανόν πολύ περισσότερα είναι αυτά που έχουν χαθεί μέσα στο νερό. Καταστροφές τέτοιου μεγέθους δεν είναι πλέον αποδεκτές από την κοινωνία μας. Αν δε διαχειριστούμε σωστά αυτές τις δραστηριότητες, τα πολύτιμα αυτά θηλαστικά είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα αντεπεξέλθουν στην πίεση που τους ασκείται και είναι πιθανό πολλοί πληθυσμοί τους να αντιμετωπίσουν την εξαφάνιση.
Η οριοθέτηση ζωνών αποκλεισμού δραστηριοτήτων όπου η χρήση συσκευών ακουστικής ρύπανσης θα απαγορεύεται, είναι ένα σημαντικό μέτρο για την προστασία τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.