Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Βασική προτεραιότητά μας η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας



Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θέμα της «λίστας» Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα:

Η δημόσια συζήτηση για την «περιβόητη» λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων.

Θεωρώ συνεπώς αναγκαίο, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, να τονίσω τα εξής:
Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με  νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.
Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει.

Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου.

Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων -αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί.
Βασική προτεραιότητά μας την περίοδο εκείνη ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία κατά το πρότυπο παρόμοιων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο.
Η συμφωνία αυτή ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα έχει πραγματικό και όχι επικοινωνιακό αντίκρισμα για τα δημόσια έσοδα, δηλαδή για τον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.