Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ θέλω να θυμίσω ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που τόλμησε και, μάλιστα, όταν ήταν μόνο του, να στηρίξει τη χώρα, να στηρίξει πολύ δύσκολες αποφάσεις


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ
ΚΑΙ  ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ

  

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχουμε μαζί μας την κυρία Φώφη Γεννηματά, εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Καλημέρα σας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλημέρα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για ποιο λόγο θέτετε με τόση ένταση, ομολογώ ότι προκάλεσε πάρα πολύ μεγάλη αίσθηση ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε χθες ο κ. Σαμαράς, λέγοντας ότι «δεν είμαστε προτεκτοράτο»...
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο κ. Βενιζέλος.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Με συγχωρείτε. Ναι, ο κ. Βενιζέλος, ότι «δεν είμαστε προτεκτοράτο». Και σήμερα, έχουμε και αυτή την ανακοίνωση από εσάς, ότι πράγματι υπήρξε τέτοιο έγγραφο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα της δημοσιονομικής κυριαρχίας. Το θέμα αυτό είχε τεθεί και στην Κυβέρνηση Παπαδήμου. Είχε αποφευχθεί. Όπως γνωρίζετε, καταλήξαμε στο ότι υπάρχει λογαριασμός, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και τον διαχειρίζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μόνον αυτή η λογική μπορεί να υπάρξει. Το έγγραφο που έχει φτάσει στα χέρια μας, όμως, επιβεβαιώνει πως επανέρχεται η Τρόικα στο ζήτημα αυτό.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Η Τρόικα ή το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το συγκεκριμένο έγγραφο έχει φτάσει από το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.



Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό δεν σημαίνει ότι το αποδέχεται και η Τρόικα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όπως ξέρετε, όμως, τα θέματα τίθενται και από την Τρόικα συνήθως, όταν ξεκινούν τα ζητήματα από την Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, το έγγραφο αυτό αποδεικνύει ότι επανέρχονται και ζητούν ο λογαριασμός να τηρείται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να τον διαχειρίζεται η Τρόικα. Αυτό είναι κάτι που, όπως καταλαβαίνετε, εμείς δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το απορρίπτει η Κυβέρνηση κατηγορηματικά. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι Αρχηγοί δεν έχουν υποχρέωση, όταν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν τέτοια ζητήματα στο τραπέζι, να τοποθετηθούν και να εκφράσουν δημόσια την άποψή τους.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Βεβαίως, σε αυτό έχετε απόλυτο δίκιο. Μπορούν οι Αρχηγοί να τοποθετούνται σε ό,τι κρίνουν ότι είναι σημαντικό, ότι είναι κρίσιμο. Υπάρχει όμως εδώ ένα ερώτημα: τέθηκε αυτό το θέμα χθες στη σύσκεψη των Αρχηγών και βγήκε με τέτοια ένταση, αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος; Δεν τέθηκε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, συζητήθηκε το θέμα. Απλώς, δεν νομίζω ότι ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης, δεδομένου ότι και η Κυβέρνηση το απορρίπτει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έχει την υποχρέωση να τοποθετηθεί δημόσια επ' αυτού.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μισό λεπτό. Έχει σημασία, όμως, αν συζητήθηκε ή δεν συζητήθηκε. Εσείς λέτε συζητήθηκε; Γιατί αυτό δεν προκύπτει από την Κυβέρνηση, η οποία λέει ότι αυτό, ακόμη κι αν τέθηκε κάποτε στην Κυβέρνηση, έχει απορριφθεί και δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μα, πότε κάποτε; Το Σάββατο έφτασε το έγγραφο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι συζητήθηκε και απερρίφθη. Αυτό είναι το σημαντικό. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, για το οποίο οφείλουμε να δεσμευτούμε, ως προς τη θέση μας, και δημόσια απέναντι στον ελληνικό λαό.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας κατηγορούν - να το πω ανοιχτά, κυρία Γεννηματά - για επικοινωνιακή τακτική. Ότι δηλαδή, για ένα θέμα το οποίο δεν τέθηκε στη σύσκεψη των Αρχηγών και, εν πάση περιπτώσει, δεν το ασπάζεται και έχει απορριφθεί από την Κυβέρνηση, δημιουργήσατε ένα πολύ μεγάλο θόρυβο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να τοποθετηθούμε για ένα ζήτημα, που έχει...
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κυρία Γεννηματά, δεν σας ακούω. Έχουμε πρόβλημα με τη γραμμή. Άρα, καταλαβαίνω ότι τη στιγμή που η Κυβέρνηση λέει ότι δεν συζητάμε τέτοιο θέμα, έχει κλείσει και από την πλευρά σας το ζήτημα. Έτσι δεν είναι;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Προφανώς, αλλά θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να τοποθετηθούμε γι' αυτό το πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Και πρέπει να είναι ενημερωμένος ο ελληνικός λαός για όλες τις συζητήσεις που γίνονται σε αυτό το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θεωρείτε ότι απεκρύβη αυτό από την Κυβέρνηση;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι, όχι, δεν λέω κάτι τέτοιο. Δεν είπε κανείς κάτι τέτοιο. Εμείς θεωρήσαμε ότι είναι ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα με τα υπόλοιπα που συζητούνται, διότι θέσαμε και το ζήτημα των εργασιακών, θέσαμε και το ζήτημα της εσωτερικής ισορροπίας των μέτρων, που ήδη έχουν αποφασιστεί στους βασικούς τους άξονες, δηλαδή, ως προς τις περικοπές και τα φορολογικά έσοδα. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και περιμένουμε τη συζήτηση με την Κυβέρνηση, γιατί δεν πρέπει οι περικοπές να είναι οριζόντιες και τα φορολογικά μέτρα ισοπεδωτικά.
                        Έχουμε θέσει το ζήτημα της συνολικής πολιτικής διαπραγμάτευσης, γιατί από μόνα τους τα 11,5 δις, που έχουν γίνει 13,5 δις, δεν λύνουν το πρόβλημα της χώρας. Άρα, θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, γιατί αν δεν μειωθεί, κυρία Κοσιώνη, το χρέος, θα βρισκόμαστε κάθε λίγους μήνες αντιμέτωποι με το μείζον πρόβλημα και θα αναγκαζόμαστε να παίρνουμε νέα μέτρα διαρκώς.
                        Πρέπει να τεθεί το ζήτημα της παράτασης και, βεβαίως, της εκταμίευσης της δόσης και, όπως έχουμε πει, όλο αυτό το πακέτο χρειάζεται ένα οικονομικό και ένα αναπτυξιακό αντίβαρο, που πρέπει να δοθούν ταυτόχρονα στη χώρα μας, για να αλλάξει και συνολικά το κλίμα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα πρέπει να κλείσουν και τα μέτρα, όμως, κυρία Γεννηματά. Πρέπει να κλείσουν και τα μέτρα. Και θέλω να σας ρωτήσω, πόσο κοντά είστε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, να δώσετε το πράσινο φως στον κ. Σαμαρά, ο οποίος είπε χθες ότι «χρόνος δεν υπάρχει, εγώ προχωράω και θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι τολμήσουμε»;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ θέλω να θυμίσω ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που τόλμησε και, μάλιστα, όταν ήταν μόνο του, να στηρίξει τη χώρα, να στηρίξει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Συνεπώς, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να μιλά στο ΠΑΣΟΚ και στους βουλευτές του για τόλμη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, είστε έτοιμοι να στηρίξετε τον κ. Σαμαρά σε μια πιθανή νέα σύσκεψη σήμερα των Αρχηγών και με ένα βελτιωμένο πακέτο στα εργασιακά;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα των πολιτικών επαφών που έχουν γίνει από χθες και να εκτιμήσουμε και τα άλλα στοιχεία που θα προκύψουν. Εμείς δεν έχουμε βάλει ούτε κόκκινες γραμμές, ούτε μιλήσαμε για ισοδύναμα μέτρα. Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες αντιπροτάσεις, που θεωρούμε ότι μπορούν να κάνουν πιο «δίκαιη», όσο γίνεται - εντός εισαγωγικών θα το θέσω - την κατανομή των βαρών.
Έχουμε μιλήσει, όμως, για τα όρια της ελληνικής κοινωνίας, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε στους εταίρους μας να καταλάβουν ότι αγγίζουν τα όρια των Ελλήνων με όλα αυτά που ζητούν. Και θεωρούμε ότι έχουμε επικίνδυνες ενδείξεις εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύω ότι ο φασισμός δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή 'Ενωση και είναι κάτι που πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους. Και θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνει πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία το ρεύμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κλείνοντας, υπάρχει ένα σενάριο που εξετάζεται από την Κυβέρνηση, όπως μαθαίνουμε, να τεθεί σε ξεχωριστή ψηφοφορία το κομμάτι των εργασιακών. Το ΠΑΣΟΚ, πώς το βλέπει αυτό; Πιστεύετε ότι μάλλον το εξετάζετε, το στηρίζετε; Πιστεύετε ότι έχει ρίσκο; Τι λέτε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ δεν μπορώ να τοποθετηθώ πάνω σε υποθέσεις. Δεν ξέρω καν αν αυτές είναι οι σκέψεις του Πρωθυπουργού. Περιμένω να δω πώς έχουν εξελιχθεί οι επαφές.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Την άποψή σας ρωτώ, αν θα έδινε μια διέξοδο αυτό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Περιμένω να δω πώς θα εξελιχθούν οι επαφές του, να δω τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που έχει γίνει. Εγώ μένω στο ότι έχουν συμφωνήσει οι Αρχηγοί πως το πακέτο, που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή, θα πρέπει να στηρίζεται και από τους τρεις και επιφυλάσσομαι, μετά από την επόμενη συνάντηση των Αρχηγών, να εκτιμήσουμε ξανά την κατάσταση.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Στο ενδεχόμενο που η ΔΗΜΑΡ κάνει πίσω, εσείς συνεχίζετε; Ή θα πάτε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, ό,τι και να γίνει;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατ' αρχήν, η στάση του ΠΑΣΟΚ δεν εξαρτάται από τη στάση της ΔΗΜΑΡ. Σας είπα ότι θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι εξελίξεις από τις διαπραγματεύσεις και να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση. Νομίζω πως είναι μια πολύ ξεκάθαρη στάση. Έχουμε στηρίξει τον Πρωθυπουργό, παρ' ό,τι...
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πιστεύετε ότι κινδυνεύει η Κυβέρνηση;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας και γι' αυτό σας είπα πριν ότι τολμήσαμε και στηρίξαμε πολύ σκληρά μέτρα και πολύ δύσκολες αποφάσεις, ακόμη και όταν ήμασταν μόνοι μας σε αυτή την πορεία. Όταν όλοι οι άλλοι μιλούσαν για 18 δις ισοδύναμα, για άλλο μείγμα πολιτικής, για ανάπτυξη και επαναδιαπραγμάτευση.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κυρία Γεννηματά, σας ευχαριστώ θερμά. Καλό σας μεσημέρι.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.