Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Οσμή... γκάφας με το πετρέλαιο - ΔΥΟ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

 ΠΗΓΗ: kraxtis-gr.blogspot.com


Παρά την απόφαση του υπ. Οικονομικών για εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να πωλείται από τη Δευτέρα 1,35 - 1,40 ευρώ το λίτρο, ενώ το ντίζελ κίνησης θα πωλείται 1,41 - 1,48 ευρώ το λίτρο. Και αυτό θα συμβεί λόγω της ....ποιοτικής διαφοράς των δύο προϊόντων




Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται με τα σημερινά δεδομένα να πωλείται από 1,35 έως 1,40 ευρώ το λίτρο, ενώ το ντίζελ κίνησης θα πωλείται από 1,41 έως 1,48 ευρώ το λίτρο
Δύο τύποι πετρελαίου, θέρμανσης και κίνησης, με διαφορετικές τιμές θα κυκλοφορούν από τη Δευτέρα στην αγορά, παρά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Ειδικότερα, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται με τα σημερινά δεδομένα να πωλείται από 1,35 έως 1,40 ευρώ το λίτρο, ενώ το ντίζελ κίνησης θα πωλείται από 1,41 έως 1,48 ευρώ το λίτρο.
Και αυτό θα συμβεί λόγω της ποιοτικής διαφοράς των δύο προϊόντων, καθώς το ντίζελ κίνησης είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και περιέχει μόλις 10 ppm θείου, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης περιέχει 1.000 ppm.
Επιπρόσθετα, βάσει της σχετικής νομοθεσίας το ντίζελ κίνησης που διατίθεται στην αγορά περιέχει υποχρεωτικά μια ποσότητα βιοκαυσίμων, η οποία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τελική του τιμή.
Υπολογισμοί δείχνουν ότι αν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εξισωθεί με τον ΕΦΚ στο ντίζελ όπως ισχύει σήμερα, τότε το ντίζελ θα είναι ακριβότερο κατά περίπου 16 λεπτά το λίτρο σε σχέση με το θέρμανσης. Σε περίπτωση που η εξίσωση του ΕΦΚ γίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, στο 80% του σημερινού EΦΚ, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, τότε η διαφορά τιμής θα κυμανθεί γύρω στα 8 λεπτά το λίτρο.
Κίνδυνος λαθρεμπορίου
Στελέχη των ΕΛΠΕ και εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών υπογραμμίζουν τον κίνδυνο έκρηξης του λαθρεμπορίου παρά την εξίσωση των δύο φόρων στα δύο προϊόντα. Οπως εξηγούν, οι επιτήδειοι θα επιδιώξουν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο θέρμανσης με το φτηνότερο και αφορολόγητο ναυτιλιακό ντίζελ, το οποίο έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. Γι' αυτόν τον λόγο οι παράγοντες της αγοράς ζητούν να καθιερωθεί ένας τύπος πετρελαίου, δηλαδή να υπάρχει ίδια ποιότητα πετρελαίου για θέρμανση, κίνηση και ναυτιλία, έτσι ώστε να κλείσουν όλα τα παράθυρα λαθρεμπορίας.
Ωστόσο, 4 ημέρες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τη νέα τιμή, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη την υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιστρέφεται ο επιπλέον φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης σε ειδικές κατηγορίες νοικοκυριών οι οποίες πληρούν εισοδηματικά, γεωγραφικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ακόμη δεν είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση για την επιστροφή του φόρου με βάση τα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης.
Επίσης, τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την εξίσωση των δύο φόρων.
Χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο δεκάδες βενζινοπώλες με τα βυτιοφόρα τους συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία. Οπως είπαν, οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης έχουν μειωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα πολλά πρατήρια να απειλούνται με «λουκέτο» αλλά και να μειώνονται, αντί να αυξάνονται, τα έσοδα του Δημοσίου.
ΕΘΝΟΣ - Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.