Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την 100η Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης της Κατερίνης



Με υπερηφάνεια και σεβασμό υποκλινόμαστε  σήμερα στους  ήρωες που με το αίμα τους , με τη ζωή τους,   μας κληροδότησαν   την ανεκτίμητη ελευθερία.

Η 16η Οκτωβρίου 2012 αποτελεί ημερομηνία ορόσημο  για την Κατερίνη καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό στις 16 Οκτωβρίου 1912 κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού πολέμου (1912-1913 ), από την 7η Μεραρχία πεζικού. Η τελευταία μάχη που δόθηκε ήταν στο Κολοκούρι, σημερινός  Σβορώνος, όπου η μονάδα του 20ου  Συντάγματος δέχτηκε αιφνιδιαστική επίθεση. Ηρωικά  έπεσαν ο Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Σβορώνος, Διοικητής του 20ου  Συντάγματος, ο Υπολοχαγός (ΠΖ) Δημήτριος Νίκας, ο Λοχίας Βίγκος Θωμάς.  Στις συγκρούσεις που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης, σκοτώθηκαν στη μάχη   περίπου 20 ακόμα άτομα. Σύμφωνα με πηγές, ανάμεσά τους  και ο 17χρονος εθελοντής από την Κρήτη, Κονταξάκης.

Έχουμε χρέος στη μνήμη των νεκρών να γνωρίζουμε τη σπουδαία ιστορία του τόπου μας και να τη διδάσκουμε στους νέους. Ας παραδειγματιστούμε από τη θυσία τους, από τη δύναμη ψυχής, από τον πατριωτισμό τους, από το θάρρος, την τόλμη  και την περισσή αγάπη για τον τόπο που διέθεταν, από  τη ΄΄δίψα΄΄ για ελευθερία και ας αντισταθούμε και σήμερα για να ξανακερδίσουμε κυρίως την ελπίδα και την αισιοδοξία μας.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ  στους πολεμιστές που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας αλλά και σε όσους αγωνίστηκαν στη συνέχεια να ΄΄αναστήσουν΄΄ την πόλη της Κατερίνης.

Αναμφισβήτητα αυτή η επέτειος είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε για την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση των προγόνων μας.
Μπορούμε όμως να διαφυλάξουμε τα μηνύματα της εποχής και ως οδηγό να πορευτούμε και να αγωνιστούμε ενάντια στις σημερινές προκλήσεις. Μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους για ένα καλύτερο αύριο της πόλης μας , της Ελλάδας μας.

Για να ξεπεραστούν τα σημερινά προβλήματα του τόπου, πρέπει να αναλογιστούμε τους αγώνες των προγόνων μας, να αντλήσουμε κουράγιο για να βαδίσουμε σε γερές βάσεις και να προσπαθήσουμε προτάσσοντας το ΄΄ εμείς΄΄ για το καλό όλων.
                           

                     Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

                                         ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.